Aquarium visvoeding deel 1

Welk voer voor ons visbroedsel

Het kunstmatig vlokken- of korrelvoer voorziet in een weliswaar de juiste voeding voor onze visvoer tetraminaquariumvissen, maar de aanwezigheid van levende voer of in diepgevroren, of vriesdroge vorm is heel belangrijk als het erom gaat vissen zo in conditie te brengen dat wij voortplanting kunnen verwachten. Opgepast met de vissen te veel voer te visvoer sera vipangeven , wat als het voer niet wordt opgegeten en overblijft in het aquarium? Waterbederf, schimmels, bacteriën en andere niet gewenste organismen treden dan in grote massa’s op bederven het levensmilieu voor de vissen. Het is daarom beter meerdere keren per dag een kleine portie te verstrekken dan in èèn keer teveel. Wanneer uw vissen niet in vijf minuten alles wat u aan voer gegeven heeft totaal hebben opgegeten, dan voert u teveel! De overblijfselen bederven bijzonder snel in een verwarmd aquarium, waardoor de vissen het zelfs niet meer aanraken! Natuurlijk kunnen we bij het voeren van levende Daphnia’s iets royaler zijn omdat deze enige tijd in leven blijven.

In elk watertje dat daar geschikt voor is kunnen we een zekere hoeveelheid kleine organismen aantreffen infusoriadie we met de naam infusoria aanduiden. Voor hun bestaan en voeding zijn zij afhankelijk van organische substanties. In hun natuurlijke vindgebied kunnen vissen gebieden, rijk aan voeding opzoeken. In het aquarium is dat anders , maar we kunnen die infusoria zelf maken als eerste voedsel voor de larven van eierleggende vissen. Er bestaan veel methoden voor het cultiveren van infusoria. De substraten die worden gebruikt zijn, bananenschillen, hooi, groentenbladeren, aardappelschillen, erwten, bonen, alles wat plantaardiginfusoria in fles  is, een voorwaarde is dat alles eerst goed gedroogd dienen te worden. Het beste is om de infusie-cultures te starten in grote glazen potten. Doe wat van het gedroogde plantaardige materiaal in elke pot nadat deze met helder oud aquariumwater zijn gevuld. De cultures moeten enkele dagen voor het afzetten van de eieren worden opgezet. Wanneer de kweek is geslaagd en de jongen zelfstandig beginnen te zwemmen, zullen de cultures wolken van infusoriën bevatten. Wanneer deze cultures stinken heeft u teveel plantaardig medium gebruikt, waardoor de cultuur onbruikbaar is geworden. U zult dan een nieuwe cultuur moeten opzetten. Dit is ook de reden waarom er meerdere cultures tegelijk worden opgezet. De jonge vissen kunnen nu gevoerd worden door met injectiespuit het cultuurwater in de kweekbak te brengen, waarbij belangrijk is dat de temperatuur weinig afwijkt. Vul daarna het water in de cultuurpot aan, gebruik uw cultures afwisselend. De jongen zullen op deze voeding snel groeien tot zij groter voedsel tot zich kunnen nemen.


levende artelia kreefjesDit fantastische voedsel voor aquariumvissen kwam omstreeks op het einde van de veertiger jaren ter onze beschikking, toen men gewaar werd dat de eitjes van Artemia salina in grote hoeveelheden verzameld konden worden. Het is verbazend te zien datfles met levende pekelkreeftjes de eieren een enorme weerstand vertonen tegen lange droogperioden en zelfs na lange tijd normaal uitkomen. Dit maakt het mogelijk dat aquariumliefhebbers zich voorzien van een hoeveelheid eitjes die op elk moment dat ze nodig zijn tot leven gewekt kunnen worden. De pas uitgekomen kreeftjes zijn uiterst klein en hebben geen harde schaal, waardoor zij door kleine visjes gemakkelijk opgegeten worden. Het tot ontwikkeling brengen van de eitjes is zeer eenvoudig. U vult enkele literflessen met gewoon leidingwater en voegt daar 14 theelepels (50 a 60 gr) keukenzout aan toe. Voeg daarna een theelepel Artemia-eitjes aan het water toe en belucht dit krachtig bij een temperatuur van 22-26 C. De eitjes zullen nu uitkomen in 24 tot 48 uur. Om de levende Artemia-naupliën uit het water te verwijderen osi artemia eitjesnemen we de luchtuitstromer weg en laten de fles enkele minuten staan. De schalen en de niet uitgekomen eitjes drijven aan het oppervlakte. Afhevelen van de levende Artemia’s en opvangen in een Artemiazeefje is nu nog maar een kleinigheid. De Artemia kreefjes zien eruit als een oranje gekleurde massa, klaar om ze te voeren in de kweekbak.ruto diepvries artemia Het is wenselijk een tweede fles aan temaken èèn of twee dagen later, als de kreefjes uit de eerste fles allemaal gevoerd zijn kun je met de tweede beginnen.
De diepvries volwassen Artemia’s kreefjes zijn ongeveer 1,2 cm lang en zijn een goed voedsel voor halfwas en grotere vissoorten. Vriesdroge Artemia’s zijn even goed als hun diepgevroren verwanten.

 

 

 1 | 2 | 3 | 4 cyrtocara moorii

 

 

home you tube logo