Malawi aquarium deel 2

Het inrichten
Malawi cichliden zijn gravers en zo vermijd je als ze straks gaan graven de hele berg stenen omvalt of nog erger tegen de ruit valt. Je kunt ook piepschuim tussen de glasplaat en de rotsen plaatsen.
Voor de bodem van het Malawi aquarium kunt u gewassen fijn grind of zand gebruiken. Kies een product dat bedoeld is voor aquaria, gebruik geen steentjes met scherpe randjes! Cichliden spoelen het zand in hun muil, op zoek naar voedsel en kunnen door scherpe stukjes de kieuwen beschadigen.

We gaan nu verder met het opbouwen van onze rotsformatie, vaak worden verschillende kleine stenen gestapeld waardoor je veel minder holen krijgt en de rotsen niet stabiel liggen. Probeer daarom afwisselend met grote en kleine stenen te werken wat een veel mooier uiterlijk zal geven, en het is tevens een stuk natuurlijker. Probeer ook niveau verschil te maken, maak niet iedere berg of plaats niet iedere steen tot dezelfde hoogte. Als het plaatsen van de rotsen voltooid is, kan je fijn grind of zand tussen de rotsen en de bodem bijvullen tot minimum 5 cm hoogte.

Nu gaan we verder, met het vullen van het aquarium met leidingwater van ongeveer 25 graden. Giet dit niet rechtstreeks op de bodem maar zet een bord op de bodem en giet het water daarin. Zo voorkomt u dat u de zojuist aangebrachte bodemlaag wegspoelt. Vult het aquarium tot ongeveer 2/3 van het totale water hoogte. Voeg eventueel een waterbewerkingsmiddel toe dat het water geschikt maakt voor de vissen. We kunnen nu eventueel onze planten in de aquaria plaatsen.
Planten zijn niet altijd nodig, omdat men nauwelijks planten aantreft in het Malawi meer. Maar als je toch zou kiezen voor planten, kies dan voor stevige planten zoals Valisneria, Anubias en Javavaren. Het is zelfs mogelijk dat Malawi cichliden de planten ontwortelen door de graafwerken die ze soms verrichten, plaats de Valisneria daarom in potjes en graaf ze vast in de bodem, de Anubias en de Javavaren kan je met de potjes goed vast klemmen tussen de rotsen.

Aquarium filter
We nu verder met het bekijken van ons randapparatuur, Het belangrijkste is het hart van het aquarium, een goede filtering. Er zijn verschillende mogelijkheden, zo zijn er de binnenfilters, bio inwendige filters, biologische filters en de meest gekende potfilters.

Verwarming
Malawi cichliden vragen een temperatuur tussen de 23 en de 25 graden. Ook hier zijn er verschillende mogelijkheden, we hebben de bekende staafverwarming en de bodemverwarming. Er zijn ook verschillende potfilters die een verwarming element hebben ingebouwd waardoor we nog minder techniek in het aquarium hoeven in te bouwen, maar opgepast als de filter moet hersteld worden zit je ook zonder verwarming.
Melanochromis cyaneorhabdo
Verlichting
Malawi cichliden vragen niet veel licht, het type en kleur licht is vaak persoonlijk, het oog wil ook wat. Als we een Malawi biotoop willen nabootsen dan is bij een aquarium van 120x40x50 toch raadzaam om minimum 2 TL’s te gebruiken, en per 10cm breedte, één TL bij. Wij kunnen deze TL’s het best dan afzonderlijk schakelen waardoor we overdag meer licht voor algen groei produceren en in de avond minder licht voor de kleur van de Malawi vissen. Het aantal TL’s is ook afhankelijk van de diepte van het aquarium, hoe dieper het aquarium hoe meer rijen TL’s we zullen moeten gebruiken. Helaas hebben de standaard aquariums met een lichtkap vaak het nadeel dat de TL’s samen zijn geschakeld, waardoor u in de avond of bij het opstarten niet stap voor stap het licht kan opbouwen.

Waterwaarde
Nu zult u toch moeten wachten. De filter moet nu echt gaan werken en er moeten bacteriën gaan groeien, dat kan 3 tot 4 weken duren. U kunt een speciale bacteriën bevattende oplossing kopen om dit proces sneller te laten gaan. Afhankelijk van het gebruikte middel moet u nu een aantal dagen wachten voor u verder kunt met het aquarium. Na het aantal dagen dat is aangegeven op de bacteriën oplossing zou het water van goede kwaliteit moeten zijn. Om hier zeker van te zijn, is het verstandig om een aantal waarden te meten. Het gaat dan vooral om de pH, KH, GH en nitriet. Deze laatste waarde moet lager zijn dan 0,2 mg/l voordat u de vissen kunt introduceren. De PH zuurgraad moet tussen de 7,5 en 9 liggen, de KH carbonaathardheid tussen 4 en 10 en de GH totale hardheid tussen 5 en 30.

 

 

 

cyrtocara moorii 1 | 2 | 3 | 4 cyrtocara moorii

 

home you tube logo