Het inrichten van uw aquarium deel 1

Plaats het aquarium op een rustige plek. Zet het niet in de zon, want daardoor is de watertemperatuur niet goed constant te houden en bovendien zal er veel algengroei optreden. Let erop dat het aquarium precies waterpas moet staan om breuken te voorkomen en leg juwel aquariumwandschokabsorberend materiaal (bijvoorbeeld polystyreen / piepschuim) tussen de bodem en de ondergrond.
Houd er rekening mee dat een gevuld aquarium heel zwaar is, dus ga na of uw vloer en het meubel waarop het aquarium geplaatst wordt het gewicht wel kunnen dragen. Houd er rekening mee dat u overal bij moet kunnen als u het aquarium schoonmaakt. Het aquarium verplaatsen na het vullen is niet te doen, dus bedenk vooraf of u de juiste plek heeft gekozen. Denk er ook aan dat u stopcontacten nodig zult hebben voor de verwarming, verlichting en het filter. Woont u op een flat of bovenwoning, denk er dan aan dat er bij breuk van een ruit ontzettend veel water op de vloer komt, wat ook bij uw onderburen terecht kan komen. Ga na of uw verzekering dit dekt. Gebruik altijd een achterwand, in een doorkijkaquarium zonder wand voelen vissen zich niet veilig. Er zijn verschillende soorten achterwanden te koop. Sommige bevestigt u in het aquarium, andere plakt u tegen de achterruit aan.

Op de bodem van het aquarium kunt u grind of zand gebruiken. Kies een product dat bedoeld is voor
grindaquaria, gebruik geen steentjes met scherpe randjes! Kies liefst geen wit of lichtgekleurd grind of zand, veel vissen vinden dit niet prettig. Er zijn verschillende vissen die graag in de bodem wroeten, neem voor deze vissen fijn grind of zand. Als basislaag kunt u een laag voedingsbodem aanbrengen die speciaal bedoeld is om planten in te laten wortelen en die meststoffen bevat. Door deze laag af te dekken met grind of zand wordt de voedingslaag vastgehouden. Houd er wel rekening mee dat een teveel aan meststoffen voor een overmaat aan algengroei kan zorgen.

Ter decoratie en als schuilplaats voor de vissen zijn stenen, tropisch hout of planten geschikt. Bij alles wat u in het aquarium zet is het belangrijk dat er geen mineralen of giftige stoffen uit vrijaquariumdecoratie  kunnen komen en dat het vrij is van ziektekiemen. U kunt het hout of decoratiemateriaal dan ook het beste in de dieren- of aquariumspeciaalzaak kopen. Zeker bij hout moet u opletten dat het geschikt is om in het water te staan. Een voorbeeld van geschikt materiaal is kienhout. Bij stenen moet u vooral oppassen voor het vrijkomen van kalk en metalen.

Wanneer je planten in uw aquarium wil plaatsen moet je eerst de planten netjes uit het potje doen en het schuim of rotswol wat om de wortels zit verwijderen. Ook loden of tinnen houdertjes dienen verwijderd te worden. Knip of snijd de worteltjes een beetje af (zodat er nieuwe vertakkingen bij de wortels kunnen ontstaan) aquariumplant in potjeen graaf een kuiltje in je aquarium bodem. Plaats de plant erin en doe het kuiltje dicht. Vervolgens is het goed om de plant nog een beetje omhoog te trekken om zo te zorgen dat de wortels iets losser zitten. probeer dan wat ‘straatjes’ te creëren, dit weer om een dieptewerking te bewerkstellingen. De lange planten achterin en korte planten voorin. Plaats ze niet teveel horizontaal. Houd ook rekening met de contrasten tussen de verschillende planten. Het staat het mooist als er wat kleurafwisseling is en als de bladvormen wat verschillen. Dit zal zeker in het begin nog niet allemaal lukken en maar later kun je altijd nog dingen veranderen.

Elk aquarium moet verlicht worden, niet alleen voor de vissen maar ook voor de planten. Planten hebben twaalf tot veertien uur per dag verlichting nodig. Er zijn verschillende manieren om uw aquarium te verlichten. Het meest gebruikt zijn tl-buizen, die zuinig zijn in het gebruik en een goede lichtopbrengst arcadia aquarium verlichtinghebben. Vooral lichtkapfluorescentiebuizen zijn erg geschikt omdat deze de kleur van de vissen goed laten uitkomen. U kunt verschillende typen buizen met elkaar combineren. Zet de verlichting op een tijdschakelaar zodat er een vast ritme van licht en donker ontstaat. De vissen stellen zich hier op in en dit scheelt stress. Als u meerdere lampen heeft, kunt u ervoor kiezen om deze één voor één aan te laten gaan. Daardoor is de overgang van donker naar licht geleidelijker, wat schrikreacties kan voorkomen. 's Avonds laat u ze weer om beurten uit gaan.

 

 

1 | 2 | 3 cyrtocara moorii

 

 

home you tube logo