Tips voor lang en gezond een aquarium te houden

Met deze aquarium tips hoop ik jullie een beetje te helpen.
Deze aquarium tips zijn vooral bedoeld voor beginnende houders van aquariums, maar ook voor de gevorderde aquariumhouder. Het valt namelijk niet mee om te weten waar je allemaal rekening mee moet houden als je pas een aquarium hebt.
Leer over aquariums en het houden van vissen.
Zoek voor de aanschaf naar zoveel mogelijk informatie in boeken, internet en bij aquariumclubs. Hoe meer informatie je hebt vergaard, des te meer situaties kan je de baas. Leer dus zoveel mogelijk over inrichten, verzorging, voeding, kweken en de behoeftes van iedere vissensoort.
Houd geen goudvis in een vissenkom.
Als u de goudvis of een sluierstaartvis houdt, kies dan bij voorkeur voor een aquarium. Een vissenkom heeft vaak een klein oppervlakte zodat maar weinig water met de lucht in contact komt. Hierdoor kan minder zuurstof uitgewisseld worden. Daarnaast biedt deze vorm de vis weinig ruimte om heen en weer te zwemmen en vervormd de gebogen ruit alles wat van buitenaf komt, wat stress en schrik kan opleveren bij de vissen. Wist u dat deze goudvissen 40 cm of langer kunnen worden? toch worden deze vissen in een kom van 15 cm bij 15 cm gehouden. Ook u bent met me eens dat dit niet gezond is voor een vis.
Houd nooit een vis in een te klein aquarium.
De stelregel is 1 cm vis voor 1 liter water, in een 50 liter aquarium kan er 50 cm vis. Dat zijn twee groepen schoolvissen die niet groter worden dan 2,50 cm of 10 vissen die niet groter worden dan 5cm. Als hier geen rekening mee gehouden word, kan een aquariumvis groei storingen krijgen, ziek worden of sterven. Ook gaat uw vissen zich in deze situatie nooit natuurlijk gedragen wat jammer is. Het houden van een aquarium betekent ook dat je de verantwoordelijkheid hebt om te zorgen dat je vissen zo een gelukkig en gezond leven te garanderen.
Voer nooit teveel.
Als er teveel gevoerd word, dan komen er afvalstoffen in het water. De vissen eten teveel, dat is niet goed voor een vis. Ook komt er door de uitwerpselen teveel ammoniak en nitriet in het water. Liever wat vaker kleine maaltijden dan te grote hoeveelheden bij één voerbeurt.
Voeren tijdens uw afwezigheid.
Vul een voerautomaat met granulaat of vlokkenvisvoer, die zal om de zoveel tijd een bepaalde hoeveelheid visvoer geven. Dat is wel de beste oplossing. Doe langzaam oplossende voedselblokken of tabletten in de bak. Die zijn populair, maar worden niet door alles vissoorten gegeten. De bevolking van elke bak is anders, waardoor het moeilijk is te bepalen of het teveel voer is of te weinig. Zoek iemand die je vissen wil voeren. Teveel voedsel geven door goedbedoelende vrienden of buren is een van de belangrijkste oorzaken van het doodgaan van vissen tijdens uw afwezigheid. De enige veilige methode is de juiste hoeveelheid per dag af te meten en in zakjes of potjes te doen waarop staat wanneer het moet worden gegeven.
Gebruik niet alles als decoratie in het aquarium.
Ter decoratie en als schuilplaats voor de vissen zijn stenen, tropisch hout of planten geschikt. Bij alles wat u in het aquarium zet is het belangrijk dat er geen mineralen of giftige stoffen uit vrij kunnen komen en dat het vrij is van ziektekiemen. U kunt het hout of decoratiemateriaal dan ook het beste in de dieren- of aquariumspeciaalzaak kopen. Zeker bij hout moet u opletten dat het geschikt is om in het water te staan. Een voorbeeld van geschikt materiaal is kienhout. Bij stenen moet u vooral oppassen voor het vrijkomen van kalk en metalen. Zelfs een simpele steen kan ervoor zorgen dat er opeens heel veel kalk in het water komt.
Kienhout verkleurd het water.
Kienhout verkleurt soms het water, het wordt er donker en troebel van. Deze verkleuring heeft menig aquariumliefhebber ertoe gedreven om het kienhout in zijn geheel weg te gooien. Maar dat is niet nodig wanneer u het hout vooraf goed behandelt. Leg het kienhout in een grote pan met water en breng het aan de kook. Zodra het water kookt kunt u het gas wat lager draaien, waarna u het hout een paar uur laat pruttelen. Het water wordt heel erg donker: de ergste kleurstoffen zijn nu al uit het hout onttrokken. Vervolgens giet u het water af, en vult de pan terug met vers water. Doe er een aantal eetlepel jodiumvrij zout bij, en laat het opnieuw koken en een paar uur zachtjes pruttelen. Afhankelijk van de hoeveelheid kleurstof kan dit laatste nog eens of verschillende keren herhaald worden. Pas als het water heel lichtjes verkleurt tijdens deze behandeling, kunt u het uit de pan nemen en in een bak met koud water leggen. Laat het daar nog een aantal dagen in, voor u het hout in het aquarium plaatst.

 

 

home you tube logo